Kino już zamknięte.

1001 GRAMÓW od 28 sierpnia w BODO

Bilety 13 i 15 złotych.

Od 28 sierpnia zapraszamy na „1001 gramów” Benta Hamera, który wyreżyserował między innymi „Historie kuchenne”.

plakat1001 gramów
Reżyseria: Bent Hamer
Produkcja: Francja, Niemcy, Norwegia 2014
Gatunek: dramat
Czas: 88'

Marie jest szanowanym naukowcem, pracuje razem z ojcem w Organizacji Rządowej, której celem jest utrzymanie naprawdę cennego przedmiotu: norweskiego wzorca kilograma. Całe dnie spędza na kalibracji pomiarów w nowoczesnych ścianach instytutu. Tym samym rygorem co w pracy, otacza się w życiu osobistym: jeździ śmiesznie małym samochodem elektrycznym, mieszka w sterylnym apartamencie, a w stosunkach międzyludzkich jest precyzyjnie powściągliwa.


Gdy jej ojciec umiera, starannie wykalkulowane życie Marie rozpada się i musi wyjść ze swojej strefy komfortu. Wybrano ją, by udała się do Paryża na Międzynarodową Konferencję Miar i Wag, aby zważyć kilogram i upewnić się, że nie zyskał lub stracił wartościowych mikrogramów. Po drodze Marie traktuje kilogram niczym noworodka, ściska go, tylko przy nim czuje się bezpiecznie w nowym miejscu. Pośród innych ekspertów rozgrywają się najzabawniejsze sceny. Naukowcy odkrywają swój osobliwy kawałek rzeczywistości, oscylując między specjalistycznym żargonem, ciężkim humorem i podejściem do kilograma niczym do Świętego Grala.
Niespodziewanie podróż Marie okazuję się drogą do odkrycia prawdziwej siebie, zmienia ją, ukazuje perspektywę możliwości dotąd świadomie spychanych na margines codzienności. Przyczynia się do tego - przypadkowo spotkany - uprzejmy mężczyzna…

Bent Hamer to urodzony w Sandefjord reżyser, scenarzysta i producent. Studiował film oraz teorię literatury na Uniwersytecie w Sztokholmie oraz w tamtejszej szkole filmowej. Jego pierwszym filmem były „Jajka”, pokazane premierowo w 1995 roku na Festiwalu w Cannes. Film zyskał także uznanie na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Moskwie, gdzie otrzymał nagrodę za Najlepszy Debiut Filmowy. W Toronto film nagrodzili krytycy filmowi, przyznając nagrodę FIPRESCI. Jego film „Historie kuchenne”, nakręcony w 2003 roku, był norweskim kandydatem do Oscara za najlepszy film zagraniczny. W kwietniu 2004 Hamer rozpoczął zdjęcia do „Factotum”, filmu opartego na powieści amerykańskiego poety i pisarza Charlesa Bukowskiego, pod tym samym tytułem.

 

Facebook

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej: Polityka prywatności.

  
EU Cookie Directive Module Information